E-mailadres

mail@arthurbrekelmans.com

Openingstijden

Ma t/m Zo: (bijna) 24/7

Misschien is bij jou ook alweer de nieuwe WOZ-waarde op de deurmat gevallen. Het levert je direct een behoorlijke rekening op.

Maar wist je dat een hoge WOZ-waarde je ook geld kan besparen?
Nee? Ik leg het je graag uit. Lees gerust verder.

Ook ik heb een keer bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde. Ik schreef de gemeente een nette brief. Om vervolgens mijn gelijk te krijgen van de gemeente. Mijn steekhoudende argumenten werden gegrond verklaard en de WOZ-waarde verlaagd. Ondanks dat het toch dubbel voelde. Het liefst wil je natuurlijk dat je stenen alleen maar meer waard worden. Maar soms is dat gewoon niet reëel, zeker in tijden van crisis niet. Een lagere waarde zorgt natuurlijk ook voor een lagere aanslag onroerende zaakbelasting (OZB).


Toch zou ik als ik jou was, niet direct mijn voorbeeld volgen. Ga voor je eigen situatie eerst eens rekenen met je eigen cijfers. Want een hoge WOZ-waarde kan toch ook positiefs zijn.

Tenminste, als je géén hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt. Het rentepercentage wordt namelijk berekend aan de hand van het percentage van de waarde van de woning die je leent.

Stel je hebt een hypotheek zonder NHG van € 200.000,-.
Stel de WOZ-waarde bedraagt € 260.000,-. Dan heb je dus (200.000 ÷ 260.000 = x 100) 76,9 % gefinancierd. Zou de WOZ-waarde nu stijgen naar € 300.000,-, dan is het gefinancierde gedeelte opeens nog ‘maar’ 66,7 %. Het risico dat de bank loopt met een hogere WOZ-waarde, is duidelijk lager. Want het huis is meer waard geworden. Stel je zou de hypotheeklasten op enig moment niet meer kunnen dragen, gaat de bank over tot verkoop van jouw huis. Hun kans op een hogere opbrengst en dus het inlossen van jouw hele hypotheek wordt daarmee groter. Snap je?

Risico-opslag is het percentage dat de bank hanteert boven op de basisrente. Hiermee dekken ze het risico dat zij lopen, af. Daalt dat risico, dan heb je meestal ook recht op verlaging van die risico-opslag. Het kan zelfs zo zijn dat deze volledig komt te vervallen. Het gevolg? Een lagere hypotheekrente én de daarbij behorende lagere maandelijkse kosten. Elke bank hanteert andere percentages maar onder een bepaald percentage, betaal je altijd een lager rentebedrag.

Neem zeker contact op met je bank om te informeren naar de risico-opslag en de percentages die zij hanteren om in aanmerking te komen voor een lager rentebedrag. Vraag ook je actuele hypotheekbedrag op en bereken het gefinancierde percentage aan de hand van je WOZ-waarde met behulp van bovengenoemd rekenvoorbeeld. Zo weet je meteen of je echt recht hebt op hypotheekrenteverlaging en hoeveel je dat maandelijks scheelt. Vervolgens is het een kwestie van berekeningen naast elkaar leggen om te kunnen vergelijken wat in jouw situatie het meeste geld oplevert.

Om exact te weten of het voor jou een voordeel of toch een nadeel is, moet je even zelf uitrekenen wat voor jou gunstiger is. Want een hoge WOZ-waarde betekent ook een hoge aanslag OZB. Vereniging Eigen Huis heeft een handige tool ontwikkeld waarmee je zelf kan uitrekenen hoeveel belasting je moet betalen bij welke WOZ-waarde. Je kunt deze tool ook gebruiken om te berekenen hoeveel het je in je portemonnee scheelt als je WOZ-waarde omlaag gaat.

Laat je het rekenwerk liever aan een professional over? Ook dat kan. Informeer maar je mogelijkheden binnen ons dak.

Heb je pro-actieve hulp nodig bij de aankoop of verkoop van een woning?

Mail naar mail@arthurbrekelmans.com voor meer informatie over mijn unieke aankoop- en verkoopbegeleiding. Ik ben je graag van dienst!

Aanbevolen artikelen