E-mailadres

mail@arthurbrekelmans.com

Openingstijden

Ma t/m Zo: (bijna) 24/7

Toen ik als huiseigenaar de huizenmarkt betrad in 1991 zag deze er heel anders uit dan anno 2021. Later in 1998 startte ik naast een Verzekerings- en Hypothekenkantoor ook een Makelaardij.
Ik heb goede tijden maar ook slechte tijden. Sinds 2016-2017 is het woningaanbod in heel Nederland drastisch gedaald, de verkoopsnelheid flink gestegen en de hypotheekrente is lager dan ooit. Klinkt voor mensen die hun woning willen verkopen als muziek in de oren. Want er zijn op dit moment heel veel mensen die een huis willen kopen! Daardoor lijkt het appeltje eitje om je huis maar even zelf te verkopen. Niets is echter wat het lijkt!

Hoeveel ervaring heb jij en over welke kennis beschik jij?

Toen jij jouw huis kocht, zag de wetgeving er mogelijk heel anders uit. Net als de markt wellicht.
Als makelaar ben ik iedere dag bezig met alles rondom het aankopen en verkopen van huizen. Bij de verkoop van je huis komt een nogal wat kijken waar je echt verstand van moet hebben. Als VBO Makelaar blijf ik op de hoogte van alle nieuwe regels binnen de wetgeving, ik volg ieder jaar diverse opleidingen en trainingen om mijn kennis bij te scholen. Permanente Educatie om jou als klant altijd optimaal van dienst te kunnen zijn.

Hoe vaak heb jij al een huis verkocht?

Ik denk het antwoord al te weten, de meeste mensen namelijk niet vaak. Gemiddeld wonen mensen zo’n 7 jaar in een huis. Het is daarom niet zo gek dat je niet meer precies weet hoe het allemaal ging de vorige keer. Daarnaast is het ook een heel spannend proces. Je gaat je vertrouwde plek verlaten, je hoopt dat je alle goede beslissingen neemt en je komt nogal wat onbekende mensen tegen tijdens bezichtigingen. Om over alle juridische rompslomp nog maar te zwijgen. Als makelaar heb ik kennis van zaken, doe ik dit dagelijks en kan ik een fijne sparringpartner zijn in deze emotionele tijd. De roze bril heeft geen enkele makelaar op als jij hem wel draagt. Tja, ik haal deze snel van je neus. Zo behoed ik je voor verkeerde beslissingen, geef ik je opties en denk ik met je mee. Want ook jouw wensen bespreken we eerst uitgebreid. Zo werken we samen naar een mooi resultaat.

Hoe bepaal jij de waarde van je huis?

Daar is de WOZ waarde toch voor? Beetje erbij en klaar ben je. Best wel een lastig onderdeel voor iemand die maar een beetje verstand heeft van huizen, geen database heeft waarin hij andere verkochte woningen kan bekijken en daarnaast nog eens gehinderd wordt door die stomme roze bril op de neus. Meten is weten. Ook in de makelaardij. Steeds meer tools staan tot onze beschikking om jou een ‘waarde-indicatie’ te geven voor jouw huis. Maar besef goed dat het een indicatie is en zeker geen waardebepaling en al helemaal geen taxatie. We hebben jouw huis van binnen niet op de juiste waarde kunnen schatten. En ieder huis uniek. Voor een goede waardebepaling is wel meer nodig dan een natte vinger in de lucht houden en gissen. Dat gaat snel de kant op van vergissen. En dat wil niemand.

Welke verkoopstrategie is voor jouw huis het beste?

Weer heel wat anders. Want iedere situatie en ieder huis is uniek. Ga je met een vraagprijs werken of stel je liever een biedingsronde in waarbij je veel mensen een bod mét voorwaarden laat uitbrengen. Heb jij een bepaalde prijs in je hoofd, is deze realistisch? Veel vragen maar deze stel ik mijn klanten ook. Om zo tot een strategie te komen en er samen een verkoopsucces van te maken.

Een goede online presentatie

Een goede presentatie begint met mooie en realistische foto’s van je woning, de ruimtes. Waardoor de voordelen en unieke eigenschappen van jouw woning in beeld worden gebracht. Foto’s gemaakt met een groothoeklens vertekenen de realiteit. Ik geef de fotograaf altijd de opdracht om realistische beelden te schieten. Goede belichting, details. Echt alles is van belang. De koper wil kunnen zien wat hij mogelijk koopt. Die eerste indruk is voor kandidaat-kopers heel erg belangrijk. Bij slechte foto’s haken ze al af nog voordat ze de woning vanbinnen gezien hebben. Jammer. Mogelijk zat daar wel de beste koper bij. Besteed daarom tijd en aandacht aan een goede presentatie, het is de investering dubbel en dwars waard. Ik werk met een professionele fotograaf die zo gewenst meteen 360 graden foto’s, video en plattegronden van je huis maakt. Ook om te voorkomen dat de verkoper aangesproken kan worden voor onjuiste of foutieve informatie aan de koper. Ik zit ook in de claim business om mijn klanten zo goed mogelijk te beschermen.

Bezichtigingen

Zo, je huis staat online. Als je tijdens je werk afspraken moet maken en bezichtigingen moet houden zal je manager vast niet zo blij met je zijn of wel? Je zult dan vrij moeten nemen om alle bezichtigingen af te handelen. Maar let op, je bent vaak emotioneel betrokken en dat kan het lastig maken om neutraal een rondleiding te geven. En wat ik belangrijker vind: hoe denk je dat kandidaat-kopers zich voelen als ze merken dat ze met een trotse eigenaar door het huis lopen? Zij voelen zich vaak niet op hun gemak. Ze durven niet hardop uit te spreken dat zaken niet goed zijn of wat ze zouden willen veranderen. Het kan ervoor zorgen dat mensen een minder prettig gevoel aan de woning overhouden. Hoe zou jij dit vinden als het jou zou gebeuren?

Hoe zijn jouw onderhandeling skills?

Als je besluit om zonder makelaar je huis te verkopen, zal je zelf ook moeten onderhandelen over de prijs van je huis met een potentiële koper, of zelfs een aankoopmakelaar. Als je geen ervaren onderhandelaar bent, kan dit knap lastig zijn en nadelig uitpakken. Bedenk dat ik als makelaar ervaring heb met onderhandelen, ik doe dit bijna dagelijks. Vergeet ook de voorwaarden niet, de leveringstermijnen, ontbindende voorwaarden, financieringsvoorwaarden, garanties, meld je alle gebreken, kettingbedingen, erfdienstbaarheden. Daarnaast ben ik als jouw makelaar zakelijk betrokken zonder roze bril en dus niet emotioneel betrokken. Dit alles zal een groot verschil maken in de prijs die je uiteindelijk voor je woning zal ontvangen.

Wat als er iets misgaat?

Ik noemde het eerder al, ik zit in de claim business. Je huis zelf verkopen lijkt bij anderen soms zo makkelijk te gaan. Dat geluk valt niet iedereen ten deel. Vaak hoor je natuurlijk alleen de succesverhalen. De miskleunen daar hoor je maar weinig over. Toch kan het ook flink misgaan als je een paar stapjes vergeet of net even te weinig informatie hebt gegeven. Afmetingen niet juist hebt vermeld of een gebrek vergat te melden omdat het net een leuk gesprek was. Wat moet je als verkoper wel melden en wat niet? Wat als er na de koop nog een ernstig gebrek aan het licht komt? Onzichtbaar? Verborgen? Zichtbaar? Wat als je in een conflict komt met de kopers of als er juridische aspecten kleven aan het huis waar je de koper niet over geïnformeerd hebt? Wat als de kopers je steeds weer aan het lijntje willen houden over oplevering of ontbindende voorwaarden, hoe gaat dit dan met jouw plannen? Haal jij jouw afspraken wel met je nieuwe huis. Je ziet dat dit een heel nauwkeurige procedure is waarbij je je weinig tot geen fouten mag of kunt veroorloven.

Je verantwoordelijkheid

Als verkopende partij heb je een meldingsplicht. Deze gaat erg ver! Ga je het zelf doen? Bedenk je nog eens goed. Lees je goed in of word makelaar.

De koopakte

Yes! Je bent tot overeenstemming gekomen met de koper. Van harte! Nu even de koopakte opstellen. Een juridisch stuk waar alle afspraken in vastgelegd worden. Best ingewikkeld als dit geen dagelijkse kost is. De afspraken moeten er zo in komen dat beide partijen tevreden zijn. Let erop dat de overeenkomsten juridisch zijn getoetst want deze fungeren voor alle notarissen in Nederland als fundament voor de leveringsakte. Ik leg kopers vooraf al goed uit wat erin staat zodat je koper niet met verrassingen wordt geconfronteerd. Een notaris doet het minder uitgebreid.

Zelf aan de slag?

Wil je nog steeds zelf aan de slag met de verkoop van je eigen huis? Helemaal prima! Maar nu weet je wel wat je te wachten staat. Wil je mijn kwart eeuw aan ervaring inzetten? Ook goed en heel slim van je.
Ik spreek graag een keer met je af om zaken vrijblijvend met je door te nemen.

Heb je pro-actieve hulp nodig bij de aankoop of verkoop van een woning?

Mail naar mail@arthurbrekelmans.com voor meer informatie over mijn unieke aankoop- en verkoopbegeleiding. Ik ben je graag van dienst!

Aanbevolen artikelen