E-mailadres

mail@arthurbrekelmans.com

Openingstijden

Ma t/m Zo: (bijna) 24/7

Wijn is een complex onderwerp, beïnvloed door cultuur, geschiedenis, landbouw, geologie en nog veel meer. Er zijn zelfs aparte cursussen die alleen betrekking hebben op het gebied waar een specifieke wijn vandaan komt. Dit maakt wijn voor veel mensen een complex onderwerp, waar een grote angst voor contact bestaat, vooral bij de jongere generatie. Voel je je al aangesproken?
Geen probleem. Wijn hoeft niet tot een wetenschap te worden gemaakt. Uiteindelijk gaat het er bij mijn wijnproeverijen erom of je de wijn lekker vindt die ik je laat proeven of niet. En dat je een gezellige middag of avond hebt.
Toch wil je laten kennismaken met een paar basisprincipes.

Hoe wordt wijn gemaakt?

Wijn wordt natuurlijk gemaakt van druiven. Dat is wat iedereen wel zo’n beetje weet. Als eerste worden de druiven machinaal of met de hand van hun stengels verwijderd en vervolgens gekneusd. Dit levert een dik mengsel van pulp, huid, sap en zaden op, dat men most noemt. Vervolgens wordt de most in fermentatietanks gevuld. In deze containers begint de gisting met de toevoeging van speciale gistculturen. Tijdens dit proces wordt de suiker omgezet in alcohol. Zodra het gistingsproces is voltooid, wordt de wijn gescheiden van de gist. Sommige worden dan enkele maanden gerijpt in stalen tanks of in nieuwe en oude houten vaten.natuu
Het productieproces van rode wijn verschilt vooral in de volgorde van de afzonderlijke stappen. Voor rode wijn is het niet de most, maar de brij die wordt gegist. Hier geeft de druivenschil ook de wijn zijn rode kleur. Pas na de gisting wordt de rode wijn geperst en vervolgens gerijpt of opgeslagen.Hoe komt rosé aan de roze kleur?
Roséwijnen worden geproduceerd uit rode wijndruiven met het proces van de productie van witte wijn. Bovendien blijft de brij een tijdje staan. Dit geeft de rosé de kleurstoffen van de druivenschillen en daarmee de kenmerkende roze kleur.

Moet goede wijn automatisch duur zijn?

In het algemeen kan deze vraag niet worden beantwoord, omdat er veel factoren zijn die de prijs van de wijn beïnvloeden.
Vaak worden premiumwijnen bijvoorbeeld slechts in een kleine hoeveelheid geproduceerd en vereisen ze meer werk en tijd dan sommige andere wijnen. Maar ook de oogstopbrengst, de reputatie van de wijnmakerij en het type oogst hebben invloed op de prijs.
Maar dit alles geeft geen antwoord op de vraag of het goed is, vooral omdat goed een zeer subjectieve term is. Naar mijn bescheiden mening moet je zeker meer dan € 10 investeren in een goede wijn en er vooral voor zorgen dat deze in de juiste situatie past.

Waarom kunnen slechts enkele wijnen verouderen?

Of een wijn verouderingspotentieel heeft, hangt vooral af van de ingrediënten. In principe kan worden gezegd dat meer rode dan witte wijnen in staat zijn om te verouderen.
Wat is het dan met sommige wijnen die het mogelijk maken om ze enkele tientallen jaren op te slaan? Het antwoord is tannines – hoe meer van deze stoffen een wijn bevat, des te langer de wijn houdbaar is.
Een hoog tanninegehalte betekent echter ook dat de wijn deze tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen. Zo is een wijn die kan worden opgeslagen soms bijna ondrinkbaar in zijn eerste jaren. Pas in de loop der jaren wordt het gladder en zachter. Dit komt door de afname van de tannines, waarvan de structuur zodanig verandert dat grotere moleculaire complexen naar de bodem van de fles zinken in de vorm van sediment.
Er zijn nog enkele andere beïnvloedende factoren, zoals sulfiden, zuurgraad en alcoholgehalte, die ook het verouderingspotentieel beïnvloeden.

Hoe kan ik wijn goed bewaren?

Wil je een wijn voor een speciale gelegenheid langere tijd bewaren? De eenvoudigste optie is natuurlijk de wijnkoelkast. Dit is echter duur en neemt veel ruimte in beslag. Dus als je een paar eenvoudige regels volgt, zou je geen probleem moeten hebben met het bewaren van wijn, zelfs zonder een wijnkoelkast. De meest koele plek in je appartement of huis kan ook. Indien mogelijk moet het donker en enigszins vochtig zijn – tussen 60% en 80% luchtvochtigheid. Verder kun je er het beste voor zorgen dat de wijn niet wordt blootgesteld aan te veel temperatuurschommelingen.
De temperatuur ligt vaak tussen de 10 en 15 graden.

Maar eigenlijk doet deze laatste wetenswaardigheid er niet toe.
Want van de wijnen van Villa Wijnland moet je proeven en vooral van genieten.

Aanbevolen artikelen