E-mailadres

mail@arthurbrekelmans.com

Openingstijden

Ma t/m Zo: (bijna) 24/7

Het correct drinken van een goede rode wijn is niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Ontbreekt het je aan de kennis over de kleine kunstjes, dan mis je als drinker een groot deel van het plezier. Bovendien is het een kwestie van goede stijl om de juiste bewegingen in gezelschap te kennen en uit te voeren. Als je als gastheer rode wijn wilt aanbieden, moet je alle regels kennen. Maar schenk je eigenlijk eerst de wijn in voor de gast? En hoe vind je de juiste wijn voor elk gerecht? In dit blog de belangrijkste regels samengevat.

Meestal zijn menen op zoek naar de juiste wijn bij een bepaald gerecht – maar het is ook andersom denkbaar, namelijk dat je een bijzondere wijn met je gasten wilt delen. In dit geval, zoek je de juiste snack bij de wijn. Soms is een kaasje hier de juiste keuze. Voor een echt belangrijk afspraakje moeten de mogelijke combinaties geproefd worden. Als basisregel geldt dat sterke wijnen alleen mogen worden gecombineerd met sterke smaken.

Slaap je beter na een glas wijn?

Er gaat een hardnekkig gerucht dat je beter slaapt na een glas wijn ‘s avonds. Voordat je met je overnachtende gasten van een slaapmutsje geniet, moet je je ervan bewust zijn dat deze regel niet voor iedereen geldt. Om ervoor te zorgen dat niemand slapeloos in het logeerbed ligt te woelen, moet er een redelijke tijd verstreken zijn tussen het laatste drankje en het slapengaan. Maar met de hulp van lekker eten, kun je gemakkelijk de ontspannen slaap ondersteunen.

Nu deze organisatorische kwesties zijn verduidelijkt en het verloop van de avond en de volgorde van de gerechten is bepaald, nu de fundamentele kwesties van elegant en vaardig wijn drinken. Van het openen tot het laten ademen tot het drinken.

Het openen van de fles

Om te beginnen: een rode wijn serveer je niet uit de koelkast. Het moet iets koeler zijn dan kamertemperatuur. Het is perfect als het uit een koele kelder komt. Na opening kan hij enkele dagen in de koelkast worden bewaard; wel moet hij opnieuw worden afgesloten met de kurk. Op deze manier zal de wijn niet bederven. Als je vaak halfvolle flessen wijn hebt, is het de moeite waard een wijnpomp aan te schaffen. Dit is een handige gadget waarmee je de lucht uit een fles wijn zuigt, nadat je deze hebt afgesloten met een siliconen stop. Zo blijft de wijn nog een paar dagen goed. Dan kan het natuurlijk ook gekoeld gedronken worden. Maar voor je gasten open je natuurlijk een nieuwe fles.

Als je een multifunctionele kurkentrekker hebt, kun je zowel de kurk verwijderen als het plastic bij de hals van de fles doorsnijden. Dit wordt gedaan met het kleine kelnersmes. De kurkentrekker wordt niet te ver ingedraaid, ongeveer tot de helft van de kurk. Anders kan deze kapot gaan en verkruimelen in de wijn. Er zit ook een hendel op het mes, dat nu op de bovenrand van de fles is geplaatst. Op die manier kan de kurk gemakkelijk worden verwijderd met behulp van de hefboom. Daarna wordt de kurk onderworpen aan een geurproef om de kwaliteit van de wijn te testen. Als de kurk erg zuur ruikt, dan was hij niet in orde en heeft de smaak van de wijn eronder geleden.

Laat de wijn ademen in een karaf

Deze stap wordt vaak overgeslagen, maar is zeer nuttig om de wijn zijn aroma te laten ontwikkelen. Karafferen is het proces waarbij de goede wijn in een speciale karaf wordt gegoten. Deze heeft een bijzonder brede basis. Op die manier wordt zuurstof aan de wijn toegevoegd en wordt het bezinksel afgescheiden. Goede wijnen worden vaak ongefilterd gebotteld, zodat ze troebelheid kunnen bevatten, wat je niet in je glas wilt.
Moet je elke wijn karafferen? Een jonge wijn doet er goed aan te ademen, en moet ongeveer vijf uur voor het drinken worden gedecanteerd (decanteren is het overschenken van wijn in een glazen karaf). Een oude, goede wijn daarentegen wordt overweldigd door plotse, verregaande oxidatie en verliest veel van zijn aroma. In dat geval is het voldoende de wijn enkele uren voor het drinken te openen en de fles in een schuine positie te bewaren, bijvoorbeeld in een decanteermand. Er komt dan wat zuurstof door de open flessenhals, maar niet te veel.

De juiste wijnglazen

Terwijl witte wijn in vrij smalle glazen wordt geschonken, voelt rode wijn zich het prettigst in een bol glas. Hierdoor kan zuurstof de vloeistof bereiken en kunnen de aroma’s zich verder ontwikkelen. Trouwens, voor wijn geldt niet: De gast krijgt eerst. De gastheer schenkt altijd eerst de wijn in, maar neemt slechts een klein slokje. Dan test hij de wijn op uiterlijk, geur en smaak. Als alles naar wens is, worden de gasten bediend. De vrouwen krijgen eerst hun wijn, dan de mannen, en dan pas de gastheer. Het glas wordt nooit te vol geschonken, hooguit een derde vol.
Een wijnglas wordt altijd bij de steel vastgehouden. Het bij het glas houden is een teken van slechte stijl. Op die manier zou de wijn door de handen worden verwarmd, wat ongewenst is.

Het drinken van de wijn

Natuurlijk slik je een slok wijn niet zomaar af. Je houdt het glas tegen het licht en bewondert de kleur. De wijn wordt rondgedraaid en de beweging in het glas wordt geobserveerd. Pas nadat je aan de wijn hebt geroken, neem je de eerste, kleine slok. Je houdt het een tijdje in je mond om te genieten van de explosie van verschillende aroma’s op je tong. Je proost op elkaar en kijkt in elkaars ogen. Op goed plezier!

Met het Villa Wijnland pakket krijg je maar liefst 6 kwaliteitswijnen toegestuurd die je vervolgens weer kunt gebruiken om een ander te feliciteren, een hart onder de riem te steken of gewoon zomaar te schenken.
En als klap op de vuurpijl, krijg je ook nog eens een gratis wijnproeverij!

Aanbevolen artikelen